ΣΟΥΦΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΘΕΡΜΗΣ

ΣΟΥΦΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 Καθηγητής Ακτινολογίας


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περιστερά του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης. Περάτωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Εξατάξιο Γυμνάσιο Βασιλικών και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στην Ακτινολογία στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχόλης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πιστοποιήθηκε στην Εξειδίκευση της Επεμβατικής Ακτινολογίας από το Υπουργείο Υγείας, ενώ εξελέγη και εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες Καθηγητή στην Ιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σήμερα – Νοέμβριος 2021- είναι ο Διευθυντής Καθηγητής («της έδρας») της Ακτινολογίας στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης και Διευθυντής του Τμήματος Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (Π.Γ.Ν.Α.).

Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, ως εκπαιδευόμενος και ως εκπαιδευτής έλαβε μέρος σε περισσότερα από 300 σεμινάρια και συνέδρια (ελληνικά και διεθνή), διενήργησε περισσότερες από 270 εισηγήσεις, διαλέξεις ή προσκεκλημένες ομιλίες σε επιστημονικές συναντήσεις (24 σε διεθνείς), συντόνισε περισσότερες από 45 επιστημονικές συνεδρίες (11 διεθνείς), ανακοίνωσε περισσότερες από 220 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικές συναντήσεις (>80 σε διεθνείς), ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή επιστημονικές συναντήσεις (>150 ξενόγλωσσες) και σε περισσότερα από 35 κεφάλαια βιβλίων. Επίσης, συμμετείχε ή/και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε έξι (6) μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, σε πολλές εκπονήσεις διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών και είναι κριτής (reviewer) σε 17 διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Με το γνωστικό αντικείμενο της Ακτινολογίας εργάζεται από το 1976 (περιλαμβάνεται και η διάρκεια της φοίτησής του στην Ιατρική την οποία, όντας εργαζόμενος φοιτητής με πλήρη απασχόληση στο Ακτινολογικό Τμήμα, περάτωσε σε 6 χρόνια ακριβώς στην πρώτη εξεταστική περίοδο), έχοντας την ευκαιρία να βιώσει όλο το φάσμα της αλματώδους εξέλιξης της ειδικότητάς του. Εργάσθηκε στα Νοσοκομεία «Ο Ευαγγελισμός» των Αθηνών, τ. «Η Αγία Σοφία» και μετέπειτα ενιαίο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, «Θεαγένειο» (Επιμελητής Β ΕΣΥ), «Παπαγεωργίου» (Επιμελητής Α ΕΣΥ) και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (θητεία των τελευταίων 17 ετών). Στη 10ετία 1990-2000 δραστηριοποιήθηκε ως συν-ιδρυτής, συν-οργανωτής και συμμέτοχος με εξαιρετική επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα («Ιατρική Διάγνωση» Κλεάνθους 10-Θεσσαλονίκη, «Σύγχρονο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο» Ξηροκρήνη, «Ιατρική Διάγνωση Δράμας», «Μαγνητικός Τομογράφος Καβάλας»), που όλα τώρα υφίστανται και έχουν μετονομαστεί μετά τις μεταβολές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Εκπαιδεύτηκε στην Κλασσική Ακτινολογία, τη Μαστογραφία, την Υπερηχοτομογραφία, την Υπολογιστική Τομογραφία και σε απεικονιστικά καθοδηγούμενες επεμβάσεις μέχρι το πέρας της ειδίκευσής του, ενώ αμέσως μετά συνέχισε τη μετεκπαίδευσή του στην Επεμβατική Ακτινολογία (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) και μετεκπαιδεύτηκε στη Μαγνητική Τομογραφία (1995-1996). Έκτοτε απασχολείται συνεχώς σε όλο το φάσμα της Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας χρησιμοποιώντας όλες τις απεικονιστικές μεθόδους, σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό όλες τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.

Το χρονικό διάστημα 2006-2010, παράλληλα με τα Πανεπιστημιακά και Κλινικά του καθήκοντα, ανέλαβε ως Συντονιστής τη Μετεκπαίδευση στη Μαγνητική Τομογραφία (ΜΤ) των Ιατρών και Τεχνολόγων Ακτινολογίας δημοσίων λειτουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έναρξη λειτουργίας του Νέου Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας (158 ώρες διδασκαλίας, πρακτική άσκηση τριών ετών με τη συνδρομή δύο άλλων Ελλαδιτών Ακτινολόγων και πλήρη αξιοποίηση του νοσοκομειακού εξοπλισμού από την πρώτη ημέρα (20-25 εξετάσεις ΜΤ/εργάσιμη ημέρα & εξυπηρέτηση επειγόντων).

Στο αντικείμενο της Επεμβατικής Ακτινολογίας εργάζεται από το 1986, αρχικά με απεικονιστικά καθοδηγούμενες (με ακτινοσκόπηση, υπερηχοτομογραφία, μαστογραφία και αξονική τομογραφία) διαδερμικές επεμβάσεις, διαγνωστικές (λ.χ. βιοψίες, αναρροφήσεις, στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων για αντιμετώπιση του πόνου κ.ά.) και ανακουφιστικές/θεραπευτικές (λ.χ. παροχετεύσεις συλλογών ή αποφράξεων σε μετεγχειρητικούς και ογκολογικούς ασθενείς όπως νεφροστομίες, έσω-έξω παροχετεύσεις χολής κ.ά.). Στο γνωστικό πεδίο της Επεμβατικής Ογκολογίας είναι και το αντικείμενο της Διδακτορικής του Διατριβής. Από την ίδια εποχή αρχίζει και η ενασχόλησή του με την Επεμβατική Ακτινολογία σε αγγεία (αορτή και περιφερικές αρτηρίες, περιφερικές και κεντρικές φλέβες), αξιοποιώντας αρχικά (μαζί με άλλους ειδικούς) Μονάδα Αγγειογραφίας του «Θεαγενείου» και οργανώνοντας – αναπτύσσοντας στη συνέχεια της Μονάδες Αγγειογραφίας και Επεμβατικής Ακτινολογίας των Νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Σήμερα (από το 2016) το Π.Γ.Ν.Α. είναι ένα από τα 7 αναγνωρισμένα Κέντρα παροχής Πλήρους Εξειδίκευσης στην Επεμβατική Ακτινολογία, με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της (αγγειακές παθήσεις σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο (αγγειογραφίες, αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, τοποθετήσεις στεντ σε στενώμένα αγγεία και σε ανευρύσματα, εμβολισμοί ανευρυσμάτων, ενδοδιαφυγών σε θεραπευμένα ανευρύσματα αορτής και δυσπλασιών, κ. ά.), αγγειακές και διαδερμικές επεμβάσεις στην ογκολογία (τοπικοπεριοχικές θεραπείες όγκων), στο μυοσκελετικό σύστημα (παρεμβάσεις για πόνο, διαδερμικές σπονδυλοπλαστικές-οστεοπλαστικές-κυφοπλαστικές κ.ά.), στη χειρουργική (παροχετεύσεις μετεγχειρητικών συλλογών, χολοκυστοστομίες, παρεμβάσεις σε επιπλοκές παγκρεατίτιδας, αντιμετώπιση αιμορραγιών, εμβολισμοί πυλαίας φλέβας για προετοιμασία εκτεταμένων ηπατεκτομών, κ.ά.), στη γυναικολογία (παρεμβάσεις στο μαστό, σαλπιγγογραφίες, θεραπεία συμπτωματικών ινομυωμάτων με εμβολισμό, αντιμετώπιση της ακατάσχετης μητροραγίας κ.ά), στο τραύμα και στο γαστρεντερικό σύστημα (αντιμετώπιση αιμορραγίας, ανευρυσμάτων, αιμοροϊδων κ.ά.), σκληροθεραπείες (λεμφαγγειωμάτων, κύστεων, αιμαγγειωμάτων) κ.ά..

Στα όλα τα Νοσοκομεία που εργάσθηκε μετά τη λήψη της ειδικότητας συμμετείχε στα Ογκολογικά Συμβούλια και λειτούργησε ως «ιατρός δεύτερης γνώμης», κυρίως για την εκτίμηση δυνατότητας εφαρμογής ελάχιστα τραυματικών επεμβάσεων για διάγνωση και θεραπεία, όπως είναι οι απεικονιστικά καθοδηγούμενες ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της Επεμβατικής Ακτινολογίας ή άλλων ειδικοτήτων. Η «δεύτερη ιατρική γνώμη» μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη σωστή αντιμετώπιση θεμάτων υγείας, απλών ή πολύπλοκων/σύνθετων. Οι περισσότερες απεικονιστικές διερευνήσεις μπορεί να επιδέχονται και διαφορετική ανάγνωση, δεδομένου ότι ο διαγνωστής αναγνωρίζει αυτά που είναι σε θέση να δεί.