ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΘΕΡΜΗΣ
προετοιμασία εξεταζόμενου διαγνωστικό Θέρμης

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ

ΥΠΕΡΗΧΟΣ  (U/S)

U/S  ΑΝΩ ΚΟΙΛΙΑΣ: Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι 6 ώρες νηστικός πριν από την εξέταση. Την προηγούμενη ημέρα καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, σαλάτας, οσπρίων και αυγών (επιτρέπονται μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, ψάρι, κρέας). Πριν την εξέταση επιτρέπεται η λήψη νερού, ενώ απαγορεύεται η λήψη καφέ και γάλακτος.

U/S  ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ (U/S ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ  &  U/S ΕΣΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ): Μια ώρα πριν την εξέταση ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει καταναλώσει 4-5 ποτήρια νερό, με σκοπό κατά τη διάρκεια της εξέτασης να έχει έντονη τάση προς ούρηση.

U/S  ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ: Συνδυασμός των ανωτέρω οδηγιών.

U/S  ΝΕΦΡΩΝ  &  U/S ΝΕΦΡΩΝ – ΟΥΡΗΤΗΡΩΝ: Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι 4 ώρες νηστικός πριν από την εξέταση.

Φάρμακα που μπορούν να ληφθούν χωρίς να χρειάζεται η λήψη τροφής προηγουμένως, να λαμβάνονται κανονικά καθώς δεν επηρεάζουν την εξέταση.

Οι εξεταζόμενοι παρακαλούνται να προσκομίζουν πάντα προηγούμενες εξετάσεις που έχουν σχέση με την παρούσα εξέταση.

ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ (C/T)

Σε περίπτωση που η εξέταση απαιτεί τη λήψη σκιαγραφικού ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός 5 ώρες πριν από την εξέταση.

C/T  ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ ή μεμονωμένα ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ (εκτός εξέτασης για πέτρα): 3 ώρες πριν την εξέταση ο εξεταζόμενος θα πρέπει να πιει 4 ποτήρια νερό με 1 καπάκι γαστρογραφίνης στο καθένα (συνιστάται η κατανάλωσή τους να πραγματοποιείται μέσα σε διάστημα μισής ώρας περίπου).

C/T  ΑΝΩ ΚΟΙΛΙΑΣ: Ο εξεταζόμενος πρέπει να προσέλθει 1 ώρα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού, προκειμένου να του χορηγηθεί η γαστρογραφίνη επιτόπου.

Στις μυοσκελετικές εξετάσεις και όπου δεν συνιστάται η χορήγηση σκιαστικού δεν απαιτείται προετοιμασία.

Εάν ο εξεταζόμενος είναι διαβητικός και παίρνει gloucophage πρέπει να διακόψει τη χρήση του για δύο μέρες πριν την εξέταση και να ξεκινήσει την λήψη ξανά την επόμενη μέρα.

Εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης ενημερώστε το προσωπικό.

Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος παρουσιάζει αλλεργίες, κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης πρέπει να ενημερώσει σχετικά και να ακολουθήσει οπωσδήποτε αντιαλλεργική αγωγή(*). Παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στη γραμματεία του τμήματος προκειμένου να σας καθοδηγήσει.

Οι εξεταζόμενοι παρακαλούνται να προσκομίζουν πάντα προηγούμενες εξετάσεις που έχουν σχέση με την παρούσα εξέταση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ

 • Πέντε (5) ημέρες πριν την εξέταση δίαιτα χωρίς φυτικό υπόλειμμα (ΟΧΙ χόρτα, φρούτα, όσπρια, λαχανικά μαύρο ψωμί). Επιτρέπεται κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μακαρόνια, πατάτες, ρύζι κλπ.
 • Φαρμακευτικά  την προηγούμενη μέρα της εξέτασης θα λάβετε FORTRANS.  H συσκευασία του φαρμάκου περιέχει 4 φιαλίδια. Οι οδηγίες προετοιμασίας την προηγούμενη ημέρα είναι οι εξής:
 • Λήψη όλης της δόσης (4 φακελίδια /4 λίτρα).
 • Η λήψη μπορεί να ξεκινήσει το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας πίνοντας  200-300ml (1 ποτήρι νερού ) κάθε  10-15 λεπτά της ώρας και μπορεί να ολοκληρωθεί σε 4 -6 ώρες.
 • Κατά τη διάρκεια λήψης FORTRANS απαγορεύεται η λήψη στερεάς τροφής.
 • Επιτρέπονται μόνο υγρά (νερό, τσάι, καφές  χωρίς γάλα στραγγισμένος, μη φυσικός χυμός – προτιμήστε χυμό μήλου), ή πιάτο σούπας γεμάτο ζωμό φιλτραρισμένο που αντιστοιχεί σε 3 ποτήρια νερό.

Τρόπος  παρασκευής  του διαλύματος:

 1. Αδειάστε το περιεχόμενο ενός φιαλιδίου απευθείας μέσα σε μια φιάλη (με πώμα).
 2. Προσθέστε 1 λίτρο νερού
 3. Ανακινείστε τη φιάλη μέχρι η σκόνη να διαλυθεί τελείως
 4. Το διάλυμα είναι έτοιμο προς πόση
 5. Επαναλάβετε την διαδικασία για κάθε λίτρο διαλύματος που θα ληφθεί
 6. Αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα πρέπει  να προσλάβετε περισσότερα υγρά.
 7. Αν παίρνετε φάρμακα θα πρέπει να το πείτε οπωσδήποτε στο γιατρό για να ρυθμίσει τη δοσολογία  τους την προηγούμενη  μέρα της εξέτασης καθώς και τη μέρα της εξέτασης.
 8. Δηλώστε επιπλέον ιστορικό  αλλεργιών και βαλβιδοπάθειας, stent.
 9. Το πρωί της εξέτασης  δεν θα πιείτε καθόλου νερό και δεν θα φάτε τίποτα.
 10. Αν έχετε πρωινά φάρμακα τα λαμβάνετε 2 ώρες προ της εξέτασης  με λίγο (1 ποτήρι) νερό.
 11. Αν πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη καλό θα ήταν να μην πάρετε τα πρωινά σας φάρμακα (δισκία ή ινσουλίνη)

Κατά τη διενέργεια της εξέτασης θα σας ζητηθεί έγγραφη συγκατάθεση.

Μετά το πέρας της εξέτασης θα παραμείνετε σε ύπτια θέση στο εξεταστικό κρεβάτι μέχρι κάποιος από το νοσηλευτικό προσωπικό να σας βοηθήσει να μετακινηθείτε.

Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να ακολουθήσετε ελαφρά δίαιτα (σούπα, ψητά, υδατάνθρακες κλπ.)

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ (MRI)

Σε περίπτωση που η εξέταση απαιτεί τη λήψη σκιαγραφικού ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι 5 ώρες νηστικός πριν από την εξέταση.

Στις μυοσκελετικές εξετάσεις και όπου δεν συνιστάται η χορήγηση σκιαστικού δεν απαιτείται προετοιμασία.

MRCP: Δεν χρειάζεται σκιαστικό και συνεπώς ούτε προετοιμασία

Οι εξεταζόμενοι που έχουν βάλει stent στο τελευταίο τρίμηνο δεν επιτρέπεται να μπουν σε μαγνητικό τομογράφο.

Οι ασθενείς με βηματοδότη και κοχλιακά εμφυτεύματα δεν επιτρέπεται να μπουν στον μαγνήτη, εκτός αν έχουν επίσημο  αποδεικτικό ότι είναι συμβατά με μαγνητικό τομογράφο.

Επίσης οι εξεταζόμενοι παρακαλούνται να ενημερώνουν οπωσδήποτε το προσωπικό σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε προσθετική οδοντική εργασία , εμφυτευμένη συσκευή στο σώμα ή αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Οι εξεταζόμενοι παρακαλούνται να προσκομίζουν πάντα προηγούμενες εξετάσεις που έχουν σχέση με την παρούσα εξέταση.

Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος παρουσιάζει αλλεργίες, κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης πρέπει να ενημερώσει σχετικά και να ακολουθήσει οπωσδήποτε αντιαλλεργική αγωγή(*). Παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στη γραμματεία του τμήματος προκειμένου να σας καθοδηγήσει.

Η μαγνητική αγγειογραφία ακρών για να είναι ολοκληρωμένη απαιτούνται τα αντίστοιχα παραπεμπτικά (δεξί – αριστερό).

(*)ΑΝΤΙΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Αν τα συμπτώματα της αλλεργίας περιορίζονται σε σπυράκια και κοκκινίσματα επιβάλλεται να γίνει λήψη μονοήμερης αντιαλλεργικής αγωγής (πάντα μετά το φαγητό):

 • Το πρωί της προηγούμενης ημέρας λαμβάνετε από το στόμα 1 ταμπλέτα  Medrol των 16mg και 1 LOSEC 20mg και το βράδυ λαμβάνετε από το στόμα 1 ταμπλέτα XOZAL, 1 ταμπλέτα Medrol των 16mg και 1 LOSEC 20mg.
 • Το πρωί πριν την εξέταση λαμβάνετε 1 ταμπλέτα Medrol των 16mg και 1 LOSEC 20mg. 
 • Το βράδυ μετά την εξέταση λαμβάνετε 1 ταμπλέτα  Medrol των 16mg, 1 LOSEC 20mg και 1 ταμπλέτα XOZAL. 

Αν τα συμπτώματα της αλλεργίας περιλαμβάνουν φούντωμα, κλείσιμο λαιμού και νοσηλεία για αλλεργία επιβάλλεται να γίνει λήψη 3ήμερης αντιαλλεργικής αγωγής (πάντα μετά το φαγητό):

 • Για τρεις (3) ημέρες καθημερινώς το πρωί λαμβάνετε από το στόμα 1 ταμπλέτα Medrol των 16mg* και 1 LOSEC 20mg και το βράδυ λαμβάνετε από το στόμα 1 ταμπλέτα XOZAL, 1 ταμπλέτα Medrol των 16mg* και 1 LOSEC 20mg.
 • Την τέταρτη ημέρα, που είναι και η ημέρα της εξέτασης λαμβάνετε το πρωί 1 LOSEC 20mg  και 1 ταμπλέτα Medrol των 16mg*.

*Αν οι ασθενείς έχουν αλλεργία στο Medrol, λαμβάνουν για τρεις (3) ημέρες μια (1) ταμπλέτα ZIRTEK το βράδυ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αν ο εξεταζόμενος λαμβάνει άλλα φάρμακα, είναι υπερτασικός κλπ. πρέπει να ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό του για την αγωγή που του έχει δοθεί.

Κατά την προσέλευση ενημερώνετε το προσωπικό για την αγωγή που έχετε λάβει.