Η αξονική τομογραφία είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική απεικονιστική εξέταση, η οποία καλύπτει ένα ευρύτατο διαγνωστικό φάσμα με πολλές εφαρμογές, από τον εγκέφαλο, τον θώρακα και τους παραρρινίους κόλπους μέχρι την κοιλιά, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη. Συνδυάζει τις ακτίνες Χ και την τεχνολογία των υπολογιστών, παράγοντας οριζόντιες και αξονικές εικόνες του σώματος σε κάθε μέρος του, όπως είναι για παράδειγμα τα οστά, οι μυς και το λίπος. Πιο συχνή είναι η αξονική τομογραφία εγκεφάλου.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει και ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού υγρού, προκειμένου η απεικόνιση της περιοχής που σαρώνεται κατά την αξονική τομογραφία να είναι λεπτομερέστερη.
Πότε ενδείκνυται και πότε πρέπει να αποφεύγεται
Με δεδομένο ότι στην απεικονιστική αυτή εξέταση χρησιμοποιούνται ακτίνες X, άρα υπάρχει ακτινοβολία, oι γιατροί παραπέμπουν με ιδιαίτερη προσοχή σε αξονική τομογραφία και κυρίως όταν διαπιστώνουν πως τα οφέλη της εξέτασης είναι περισσότερα από ενδεχόμενους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση η αξονική τομογραφία αποφεύγεται όταν υπάρχει εγκυμοσύνη, ενώ είναι καλό ο γιατρός να γνωρίζει αν ο εξεταζόμενος διαθέτει ιστορικό αλλεργίας, είναι διαβητικός, πάσχει από άσθμα, από νεφρική ανεπάρκεια ή στην περίπτωση της γυναίκας θηλάζει.
Η αξονική τομογραφία δεν πρέπει να γίνεται ελαφρά τη καρδία. Μόνο εφόσον ο γιατρός έχει σοβαρές ενδείξεις παραπέμπει στη συγκεκριμένη εξέταση και όχι για να καθησυχαστούν οι φόβοι του εξεταζόμενου, που συχνά ζητά επίμονα να εξεταστεί. Μπορεί η μία αξονική τομογραφία να έχει πολύ λίγη ακτινοβολία, όμως όταν επαναλαμβάνεται συχνά, η ακτινοβολία αυτή λειτουργεί σωρευτικά και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
Πώς γίνεται η αξονική τομογραφία
Για τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας ο εξεταζόμενος θα πρέπει να ξαπλώσει στο ειδικό ακτινολογικό κρεβάτι, το οποίο μετακινείται προς την κυκλική κεφαλή του αξονικού τομογράφου. Αν χρειαστεί να καταναλώσει σκιαγραφικό υγρό, θα τοποθετηθεί και ένας φλεβοκαθετήρας στο χέρι του. Οι πληροφορίες λαμβάνονται από το μηχάνημα και στέλνονται σε υπολογιστή, ο οποίος τις επεξεργάζεται και ανασυνθέτει εικόνες του σώματος. Ο εξεταζόμενος είναι μόνος στην αίθουσα του αξονικού τομογράφου και επικοινωνεί με τον χειριστή του μέσω ενδοεπικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης πρέπει να διατηρεί το σώμα του εντελώς ακίνητο.
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την κατανάλωση φαγητού πριν από την εξέταση. Η αξονική τομογραφία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και δεν είναι επώδυνη. Στην περίπτωση που χορηγηθεί σκιαγραφικό υγρό, μπορεί να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας, της έξαψης, του κνησμού, της μεταλλικής γεύσης ή ακόμα και της ναυτίας, πρόκειται όμως για εκδηλώσεις που υποχωρούν άμεσα. Μετά την έξοδο από το εξεταστήριο, ο εξεταζόμενος επανέρχεται στην καθημερινότητά του. Τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας βγαίνουν εντός 24 ωρών από τη διενέργειά της.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Η αξονική τομογραφία είναι ταχύτατη, είναι πιο φιλική προς τον εξεταζόμενο από μια μαγνητική τομογραφία, αφού δεν τίθεται θέμα κλειστοφοβίας, που για πολλούς είναι αποτρεπτικό, είναι ακριβέστερη σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα κατάγματα και καλύπτεται από τα περισσότερα Ταμεία.
Την ίδια στιγμή πάντως δεν είναι τόσο ακριβής όσο η μαγνητική για κάποιες παθήσεις, όπως π.χ. οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης ή η πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ συνοδεύεται από ακτινοβολία.
Δείτε αναλυτικά ποιές εξετάσεις μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο τμήμα Αξονικής Τομογραφίας του Διαγνωστικού Κέντρο Θέρμης.